Ilość przepisów: 44
Sałata z tuńczykiem, młodymi ziemniakami i oliwkami, w sosie miodowo-cytrynowymPodrzucam pomysł na pożywną, smaczną sałatkę ze świeżym tuńczykiem w roli głównej. Ja uwielbiam tę rybę, w takiej właśnie postaci, która nie przypomina w niczym tuńczyka jakiego kojarzymy z puszek. Ciepłe, przesmażone ziemniaczki, ciepły tuńczyk, mix sałat a wszystko polanem moim sosem miodowo-cytrynowym. Pychota!Sałatka z pieczonymi warzywami korzennymi, z sosem miodowo-cytrynowymBardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem miodowo-cytrynowym, który wybitnie - moim zdaniem - gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy... znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.Sałatka nicejska – wersja z olejem sezamowym i borówkamiPolecam tę sałatkę jako pyszny, pełnowartościowy posiłek. Duża porcja białka, mnóstwo "zielonego" i wyborny aromat oleju sezamowego - pokochacie ją:-)Zielona sałatkaZielona sałatka zazwyczaj towarzyszy mi jako dodatek obiadowy. Jest bardzo świeża, łatwa do przygotowania i nie ma na nią ortodoksyjnego przepisu: co dacie - będzie pasowało. Sezonowa sałatka z wędzonym tofu, fasolką szparagową i czarnymi oliwkamiWegańska propozycja ze sporą porcją sojowego białka z tofu. Lekka i smaczna sałatka z sezonowymi żółtymi szparagami.Wege śniadanie na ciepło z jajkiem sadzonym, cieciorką i borówkamiCzęsto zamieszczam tutaj śniadania na ciepło, szczególnie uwielbiam te z jajkiem. Ale taki posiłek może znakomicie się sprawdzić jako kolacja, polecam.Omlet z czosnkiem niedźwiedzim, awokado i roszponkaBardzo szybkie, sezonowe, sycące, zdrowe i pyszne jedzenie. Jak dla mnie, to śniadanie idealne, spora porcja białka, zdrowe tłuszcze - polecam spróbować. Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa do początków maja, warto kupić na lokalnym placyku, bo to bomba witaminowa. Uwaga! ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać. Czosnek niedźwiedzi trzeba kupować wyłącznie z upraw.Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i paprykąNiech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)Błyskawiczna sałatka z warzywami na ciepło i z awokadoMój organizm lepiej toleruje warzywa po obróbce termicznej, dlatego od tych surowych wolę takie z patelni. Moja propozycja to bardzo łatwa do przygotowania sałatka, jest smaczna ale też zawiera mnóstwo zdrowych składników.
(Visited 488 056 times, 680 visits today)