Ryż z krewetkami w ziołach tajskich

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Dania z ryżem są wtedy szybkie, jak macie wcześniej ugotowany ryż. A ja mam, bo jak już gotuję, to od razu 1 szklankę suchego:-) Połączenie z krewetkami to pewniak - zawsze smakuje:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 247
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.3g2%
Węglowodany 38.4g13%
Białko 22.9g46%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 110 g mrożonych krewetek (1/2 opakowania z Lidla lub Biedronki)
 80 g pieczarek
 30 g czosnku niedźwiedziego
 120 g pomidora (1 średni)
 100 g ugotowanego ryżu
 15 g papryczek padron (małe zielone, nieostre)
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka ziół tajskich (gotowa mieszanka)

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba uprzednio rozmrozić i pozbawić pancerzyków. Czosnek niedźwiedzi - z grubsza posiekać, pomidora pokroić w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki a papryczki padron w talarki.

2

Najpierw na suchej patelni uprażcie pieczarki podlewając łyżką sosu sojowego.

3

Dorzućcie czosnek niedźwiedzi, papryczki padron...

4

... i pomidory.

5

Teraz wsypcie zioła tajskie i wymieszajcie.

6

Zróbcie na środku dołeczek, wsypcie ryż i zmniejszcie ogień.

7

Na wierzchu poukładajcie krewetki, przykryjcie i dajcie im dojść. To potrwa góra 5 minut.

8

Na końcu wymieszajcie, dodajcie zieleninę.

9

I gotowe!

Składniki

 110 g mrożonych krewetek (1/2 opakowania z Lidla lub Biedronki)
 80 g pieczarek
 30 g czosnku niedźwiedziego
 120 g pomidora (1 średni)
 100 g ugotowanego ryżu
 15 g papryczek padron (małe zielone, nieostre)
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka ziół tajskich (gotowa mieszanka)

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba uprzednio rozmrozić i pozbawić pancerzyków. Czosnek niedźwiedzi - z grubsza posiekać, pomidora pokroić w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki a papryczki padron w talarki.

2

Najpierw na suchej patelni uprażcie pieczarki podlewając łyżką sosu sojowego.

3

Dorzućcie czosnek niedźwiedzi, papryczki padron...

4

... i pomidory.

5

Teraz wsypcie zioła tajskie i wymieszajcie.

6

Zróbcie na środku dołeczek, wsypcie ryż i zmniejszcie ogień.

7

Na wierzchu poukładajcie krewetki, przykryjcie i dajcie im dojść. To potrwa góra 5 minut.

8

Na końcu wymieszajcie, dodajcie zieleninę.

9

I gotowe!

Ryż z krewetkami w ziołach tajskich
(Visited 947 times, 5 visits today)

2 Comments

  1. malka 23 maja 2021 at 18:25

    Wszystko super, tylko czym zastąpić czosnek niedźwiedzi. W mojej okolicy nie rośnie. ogródka nie mam. Zostaje tylko suszony, ale to przecież nie to samo. Trzymaj za mnie kciuki. Kolejny raz podejmuję walkę. Mam nadzieję, że z Twoimi przepisami uda mi się wyrwać ze szpon otyłości.

    Reply
    1. ania 24 maja 2021 at 09:14

      Cześć, masz rację: czosnek niedźwiedzi suszony a świeży to dwa różne produkty. Jeżeli świeży jest niedostępny, zamień po prostu na szpinak baby. Nie ma tej charakterystycznej dla czosnku niedźwiedziego ostrości i czosnkowego aromatu, ale w przygotowaniu na patelni zachowuje się bardzo podobnie i po obróbce cieplnej, w połączeniu z innymi produktami w daniu jest tak samo pyszny jak czosnek. Tak naprawdę, to czosnek niedźwiedzi jest rarytasem nawet tam, gdzie można go kupić, bo jest bardzo krótko. A cały rok zajadam szpinak baby:-)
      Trzymam kciuki za powodzenie w redukcji:-) Wiem jakie to trudne, bo zmagałam się z otyłością prawie całe życie, przeszłam przez mnóstwo diet (tych od dietetyka, tych z netu, tych z polecenia), suplementów, leków… Kosztowało mnie dużo wyrzeczeń i wysiłku, żeby przestawić głowę, zacząć myśleć o jedzeniu jak o paliwie do życia a nie jak o nagrodzie. Ściskam Cię, pisz, pytaj, pomogę jak mogę:-)

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *