Ilość przepisów: 108
Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami, sałatka ze szparagami i rzodkiewkąKiedy jest sezon na szparagi, to goszczą u mnie od śniadania po kolację kilka razy w tygodniu. Dzisiaj oprócz młodych szparagów pojawiło się pesto z listków młodej rzodkiewki. Całość bardzo smaczna i pięknie wygląda.Kanapka z domowym hummusem i awokado, warzywa na ciepłoŚniadanie wegańskie ale jednak ze sporą ilością białka z cieciorki. Szybkie do wykonania i bardzo smaczne:-)Wegańskie śniadanie na ciepło z goframi paprykowymiPodrzucam kolejny pomysł na wytrawne gofry. Tym razem paprykowe. Mają wyrazisty smak i piękny kolor. Do gofrów dołożyłam awokado - ładnie wygląda na pomarańczowych gofrach, pora na ciepło - uwielbiam ten lekko orzechowy smak, i pomidorki - krótko podsmażone. Całość wyszła pysznie, lekko i zdrowo.Zupa jarzynowa na bulionie domowymDelikatna, wegańska zupka:-)Spaghetti pełnoziarniste z awokado, porem, pak choi, groszkiem i pieczarkamiMiędzy makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.Kanapka na ciepło ze szpinakiem, tofu i paprykąMoja śniadaniowa propozycja kanapkowa na na ciepło w wersji wegańskiej. Świetne połączenie smaków, duża porcja białka.Talerz śniadaniowy na ciepło, bułka z awokado i kiełkamiLubię rano zjeść śniadanie na ciepło. Najlepsze są te wytrawne, z porządną porcją warzyw i dobrym pieczywem. Bavette z cieciorką i z pesto z czosnku niedźwiedziegoWiecie, że pesto można mrozić? Takie z bazylii to można zrobić na bieżąco ale już z czosnku niedźwiedziego to robimy tylko w sezonie czyli w kwietniu, bo wtedy czosnek niedźwiedzi można kupić na placyku. A w środku zimy, takie pesto smakuje wybornie:-)Sałatka ziemniaczana, wegańskaSałatki ziemniaczane maja szerokie grono zwolenników. Lubimy je w wersji z boczkiem, z rybą a dzisiaj podrzucam pomysł na wersję wegańską. Jest pysznie i chociaż taka sałatka jest ciężka (waży dużo - 100 g to niewiele), to warto sobie od czasu do czasu zafundować taką przyjemność. Np. jako dodatek obiadowy zamiast zwykłych ziemniaków.
(Visited 488 123 times, 747 visits today)