Ilość przepisów: 110
Sałatka tabulska (z kuskusem)Moja propozycja na sałatkę "tabbouleh" jest z kuskusem, bo robi się znacznie szybciej, a smakiem nie odbiega od oryginału. Lekka, świeża, dużo błonnika, wyrazisty smak arabskiej kuchni, pycha:-)Sałatka z awokado i pomidorków z ziołamiSkładniki na tę sałatkę dostępne są już cały rok ale faktem jest, że najlepiej smakuje ona w upały.Hummus z łupinek bobu, pieczone pomidorki i tosty z bagietki na zakwasieZnakomity zestaw śniadaniowy, ale może to być równie dobrze kolacja jak i lunch. Żal było wyrzucać łupinek z bobu, wpadłam więc na pomysł wykorzystania ich do hummusu. Ale danie nie byłoby idealne gdyby nie genialne pieczone pomidorki śliwkowe! Całość wyszła pysznie, a do tego zacna ilość białka jak na totalnie wegańskie danie. Sałatka z pieczonymi warzywami korzennymi, z sosem miodowo-cytrynowymBardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem miodowo-cytrynowym, który wybitnie - moim zdaniem - gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy... znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.Makaron maccheroni z zielonymi warzywami z patelniBardzo smaczne i lekkie danie wegańskie. Do zrobienia w kilka chwil. Ja warzywa zjadłam z makaronem ale mogą stanowić świetny dodatek do mięsnego obiadu lub do ryby.Potrawka warzywna z zielonymi pomidoramiCo można zrobić z zielonych pomidorów? Można zamarynować na zimę (co uczyniłam) ale można też usmażyć. Ja przygotowałam pyszną potrawkę min. z zielonymi pomidorami. Samo dobro i jak mało kalorii:-)Pieczywo twarogowe, tofu z patelni i warzywa na ciepłoWegańskie jedzenie nie musi być nudne i monotonne. Ja postawiłam na posiłek wysokoproteinowy z domowym pieczywem twarogowym, tofu i dużą porcją zielonych warzyw.Zielona sałatkaZielona sałatka zazwyczaj towarzyszy mi jako dodatek obiadowy. Jest bardzo świeża, łatwa do przygotowania i nie ma na nią ortodoksyjnego przepisu: co dacie - będzie pasowało. Wegańskie śniadanie z awokado, pieczarkami, porem i pomidorkami w balsamicoMoje śniadanie to tez fajna propozycja na kolację lub lunch. Lekki posiłek, wegański, na ciepło, porcja spora. Można dodać dobre pieczywo lub grzanki.
(Visited 498 523 times, 1 654 visits today)