Ilość przepisów: 175
Jajecznica na pokrzywie i warzywa z patelniPokrzywa i czosnek niedźwiedzi to super food. Pokrzywa zawiera min.B1, C, E i K, fosfor, krzem i wapń a czosnek działa jak filtr oczyszczający z toksyn min. z nikotyny, zawiera związki siarki bezcenne dla naszej urody, zapobiega powstawaniu wzdęć i zawiera dużo żelaza. Warto włączyć zioła do naszej diety:-)Łosoś pieczony, warzywa i cieciorkaPolecam bardzo szybkie danie na bazie gotowego pieczonego łososia. Oczywiście można łososia upiec samemu (i ja nawet wolę) ale jak ktoś musi mieć szybko - oto przepis:-)Ryż z krewetkami, chorizo, groszkiem i czosnkiem niedźwiedzimKombinacja krewetek z chorizo to moja ulubiona. Hiszpanie nazywają takie dania " mar y monte" ("mar y montaña" - połączenie morza i gór, lądu). Spróbujcie zresztą sami:-)Chilli con carne – wersja fit z mięsem z indykaChilli con carne to sycące danie na bazie mięsa, fasoli, kukurydzy, popularne w Meksyku. Moja wersja zachowuje smak i aromat tego pysznego dania a nadto jest ono niskokaloryczne. Zachęcam do obejrzenia filmiku (poniżej) i... do gotowania! 🙂Jajko w koszulce i warzywa z patelniTakie śniadanko to raczej nie jest propozycja dla tych, co chcą szybko zjeść. Wymaga trochę zachodu ale polecam gorąco takie "składane" śniadanie np. w weekend czy wony dzień... Obłędnie pyszne:-)Spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego z grana padano i z pistacjamiKlasyka makaronów, bardzo przeze mnie lubiana: makaron z pesto. A że trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, więc pesto jest z czosnku. Kolejne danie w kilka chwil! Polecam gorąco, wyszło bajecznie pysznie:-)Bułeczki drożdżowe z pesto z czosnku niedźwiedziegoCiasto drożdżowe jest wdzięczne do robienia i do jedzenia. Przyjmuje wszelkie dodatki, czy to na słodko, czy na wytrawnie. Polecam bułeczki z zawiniętym w środek pesto - są bardzo smaczne, aromatyczne i uzależniają:-)Szakszuka na porach i czosnku niedźwiedzimSzakszuka to coś na kształt jajek sadzonych na warzywach. Klasyczna pochodzi z bliskiego wschodu i jest robiona na pomidorach i papryce. Ta zielona jest zupełnie wyjątkowa i po prostu pyszna:-)Kanapka z jajkiem w koszulce i łososiem, na pesto z czosnku niedźwiedziegoŚniadanie z jajem to mój numer 1 wśród śniadań. Polecam zwłaszcza te z jajkiem w koszulce, bo to najlepsza forma jajka: lekko strawne i z płynnym żółtkiem, które ponoć lepiej się przyswaja. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu: na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Naprawdę, warto jeść jajka.
(Visited 478 546 times, 420 visits today)