Ilość przepisów: 170
Tofu marynowane z dodatkami na ciepło (pieczarka, cukinia, papryka)Wegański posiłek w 15 minut, niskokaloryczny, ze sporą porcją roślinnego białka z tofu - moja propozycja nie tylko dla wegan i nie tylko dla zabieganych. Dla tych, co za tofu nie przepadają, bo dawno temu spróbowali i było "fuj" mam dobrą wiadomość: spróbujcie tofu marynowane, w samym tylko Lidlu jest kilka rodzajów marynat. Próbujcie na zimno, na gorąco z patelni, na kanapkę i do posiłku zamiast mięska - może się przekonacie, że to jest smaczny i zdrowy produkt. Sos z kurczakiem i chorizo, zielone warzywa z patelni i ryżSosy na bazie kurczaka to smaczna i bezpieczna propozycja - prawie każdy lubi. Ale dodając coś wyrazistego, mamy zupełnie nowa odsłonę takiego sosu. Ja dodałam odrobinę chorizo - jest na tyle intensywne, że wystarczy mały kawałek a całe danie nabiera charakteru. Sos towarzyszył mi do dania z ryżem i warzywami z patelni: dwa superniskokaloryczne warzywa to por i cukinia - świetne wypełniacze posiłków, polecam nie tylko osobom na redukcji.Sałatka z pieczonych warzyw korzennych i fety z kaszą kuskusUpieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.Makaron szpinakowy z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowymKupuję czasem smakowe makarony, szpinakowe, z suszonymi pomidorami, z burakiem... Ale poza tym, że ładnie wyglądają w daniu, zupełnie nie przekonują mnie smakiem. No ale jak już kupię to zjadam i wtedy kombinuję z kolorami w daniu. Do dzisiejszego szpinakowego makaronu dodałam pierś kurczaka (białko), cukinię (wypełniacz niskokaloryczny) i groszek cukrowy (uwielbiam takie al dente). Fajne połączenie kolorów i tekstur. Całość dobrze smakuje no i przede wszystkim ma mało kalorii jak na tę ilość białka.Jajka sadzone na warzywach, z cieciorkąMoje ulubione śniadanie na ciepło - śniadanie z jajem:-) Dzisiaj jajka sadzona na warzywach - coś na kształt szakszuki, ale inne warzywa, inne przyprawy... Bardzo solidne śniadanie, sporo białka, dobra baza na długie, aktywne przedpołudnie.Makaron shirataki z cukinią i pomidorkamiLekko i pysznie - tylko 162 kcal! Oczywiście, że makaron shirataki jest tu wypełniaczem, nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.Makaron shirataki z kurczakiem, porem i groszkiem, w sosie z pieczonej dyniBardzo udane połączenie intensywnie kolorowej dyni z proteinami z kurczaka, do tego trochę zielonego i "bezkaloryczny" makaron / nie makaron 🙂 Szybko, smacznie, dietetycznie. Świątecznemu menu konsekwentnie mówię NIE! Nie przepadam, nie jadam.Potrawka z indyka w mleku kokosowym, shirataki i warzywa korzenne z piekarnikaBardzo dietetyczne i szybkie danie, porządna porcja warzyw i protein w udanym połączeniu. Kto nie zna jeszcze makaronu shirataki (inaczej Konjac) to polecam - na redukcję idealny:-)Sałatka ziemniaczana na ciepło z kurczakiem i pieczarkamiŚwietna sałatka zamiast klasycznego obiadu. Szybka do zrobienia, z dużą białka, sycąca i rozgrzewająca, bardzo smaczna:-)
(Visited 483 378 times, 1 113 visits today)