Ilość przepisów: 170
Pulpeciki z piersi indyka w arabskich przyprawach, kuskusPyszne delikatne mięso indycze można przerobić na pyszne, wyraziste pulpeciki. W dodatku niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Smaki Bliskiego Wschodu na wyciągnięcie ręki:-) Polecam!Leczo z chorizo i oliwkamiNa leczo każdy ma swój przepis, najczęściej nie jeden. Ja robię z warzyw sezonowych (baza to cukinia, papryka) i tego co w lodówce. Polecam np. wersję z czarnymi oliwkami i chorizo - jak ktoś lubi smaki południa to taka wersja leczo będzie mu bardzo smakować. A jak ktoś wege to po prostu pomija chorizo 🙂Curry z kurczaka z orzechamiJajka sadzone na chińskim makaronie z fasolką szparagowąSałatka na ciepło z ziemniakiem, bobem i boczkiemZiemniaki z poprzedniego dnia można (i trzeba!) wykorzystać na różne sposoby. Ugotowane w całości są fajną baza do sałatek na ciepło. Np. z bobem, który ugotowany poprzedniego dnia już nie jest taki apetyczny i boczkiem, który pasuje niemalże do wszystkiego. Sałatka na ciepło ziemniak/boczek nawet w lecie smakuje wybornie a bób to takie sezonowy smaczek:-)Polędwiczka wieprzowa, ziemniaki z wody, fasolka szparagowaMacie ochotę na soczystą, smaczną porcję protein z mięska? To polecam obiadek z polędwiczka wieprzową:-)Quinoa (komosa ryżowa) z warzywamiLekki, wegański posiłek. Dużo warzyw i komosa ryżowa, która zawiera białko (!), dużo flawonoidów (w tym kwercetyna) o właściwościach antyoksydacyjnych, saponiny (działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne), jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Warto ją włączyć do diety.Kasza gryczana niepalona z krewetkami w ziołach i suszonymi pomidoramiPolecam pyszne, jednogarnkowe danie do zrobienia w kilka chwil. Niepalona kasa gryczana i krewetki - co Wy na to? Ja mówię: obłędnie pyszne!Lawasz z zielonymi warzywami sezonowymiLawasz to tradycyjny ormiański chleb, cienki placek. Ten z dyskontu ma dobry skład, żadnych polepszaczy i jest naprawdę smaczny. Można w niego zawinąć niemalże wszystko - dzisiaj upakowałam w nim zielone warzywa sezowowe a ser ładnie to wszystko połączył:-)
(Visited 483 300 times, 1 035 visits today)