Ilość przepisów: 149
Czarny makaron linguine, krewetki, awokado i kolendraMrożone krewetki może i nie smakują tak wyśmienicie jak na wybrzeżu we Włoch, Chorwacji czy Hiszpanii, ale dla mnie są wystarczająco smaczne i jak tylko pojawiają się na promocji, kupuję kilka opakowań. Stanowią świetne źródło białka, smakują wybornie w daniach z makaronem, ryżem, w sałatkach na zimno i w zestawach śniadaniowych. Słowem: pasują do wszystkiego. Ja połączyłam je z czarnym makaronem, barwionym sepią i z awokado - kolorystycznie wyszło znakomicie, smakowo - dla mnie idealnie. Do tego świeża kolendra, którą zagryzałam każdy kęs makaronu z krewetką... Zupa galangalowa z kurczakiem, makaronem shirataki i fasolką „mamut”Pyszny, wysokobiałkowy posiłek dla wielbicieli orientalnych smaków. Sporo mięsa, makaron shirataki (minimalna ilość kalorii) i mnóstwo aromatycznych dodatków - to mój pomysł na potreningówkę ale nie tylko, bo świetnie sprawdzi się w przypadku osób mało aktywnych fizycznie ale będących na redukcji. Makaron shirataki z wędzonym na gorąco łososiem i z cukiniąPyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo "makaron" shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak - bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Dorzuciłam łososia - źródło białka i dobrego tłuszczu i warzywo sezonowe - moją ulubiona cukinię. Ona tez ma ekstremalnie mało kalorii, smak trochę nijaki więc pasuje do wszystkiego. Kluczem są przyprawy.Makaron shirataki z kurczakiem i cukiniąBardzo smaczny, dietetyczny, wysokobiałkowy posiłek: kurczak z makaronem shirataki. Makaron shirataki (obecny w kuchni japońskiej od wieków), wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konyac. Jest bardzo nisko kaloryczny (100 g = 8 kcal!), bezglutenowy, nie zawiera cukru. Idealny na dietę redukcyjną. Ja kupuje go w necie, ale pewnie w sklepie ze zdrową żywnością też jest dostępny. W smaku - neutralny, doskonale przejmuje smak potrawy więc z powodzeniem nadaje się zarówno do dań z mięsem, rybą, owocami morza jak i wege. Najlepsze jest to, że nie wymaga gotowania więc danie powstaje w kilka chwil.Pełnoziarniste penne, krewetki, bób, szpinak, pistacjeMakaron, zwłaszcza pełnoziarnistym to świetna baza do wszelkich posiłków. Ja dorzuciłam krewetki i sezonowy bób. Do tego szpinak z czosnkiem a całość wykończyłam pistacjami i olejem z pistacji. Pychota:-)Pełnoziarniste spaghetti ze świeżymi pomidorami, czosnkiem, parmezanem i bazyliąNajpyszniejsze danie sezonu: makaron ze świeżymi pomidorami. Wszystko:-)Zielony makaron szpinakowy, warzywa z patelni w ziołach prowansalskich i fetaRodzajów makaronów są tysiące a kombinacji makaronów z dodatkami niezliczona ilość. Nie ma chyba takiego połączenia, które by mi nie smakowało ale wybierając dodatki staram się aby całe danie było raczej dietetyczne i lekkie. Mój zielony makaron (szpinakowe papardelle) połączyłam więc z warzywami w ziołach prowansalskich i z fetą. Takie mariaż kuchni włoskiej z grecką i francuską wyszedł zaskakująco smacznie, a pomysł zrodził się - jak to często bywa - z resztek lodówkowych:-) Na zimno i na ciepło smakuje tak samo wybornie.Sałatka makaronowa z pesto z czosnku niedźwiedziego i awokadoKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Moja propozycja jest nie tylko dla wegetarian:-) Jak lubisz makaron, awokado i zielony kolor - zrób koniecznie!Penne z czosnkiem niedźwiedzim, awokado i sezamemWiele moich wiosennych przepisów zawiera w składzie czosnek niedźwiedzi. Pisałam już o tym, że to cudowne zielsko nadaje się do wszystkiego, jest super zdrowe powinniśmy zajadać się nim garściami. Mimo że sezon na świeży czosnek trwa krótko (kwiecień/maj) można go przechowywać w postaci pesto. A tymczasem, mając pod ręką świeże liście czosnku, pokombinujmy z daniami: najprostsze połączenia są często najbardziej udane w smaku. Czosnek - makaron - awokado - kolendra - pyszne, zdrowe, sycące danie dla wegan i nie tylko.
(Visited 481 159 times, 553 visits today)