To nie jest danie z przepisu kuchni tajskiej ale mocno inspirowane smakami tej aromatycznej i wyjątkowej kuchni. Jest imbir, kafir, kurkuma, sumak, sos sojowy, mleko kokosowe ale bazą jest makaron ryżowy, krewetki i ryba. Smak podkręca czosnek niedźwiedzi a całość wyszła smakowicie i mocno białkowo:-) Idealne danie dla aktywnych!
Wielkość porcji 420 g
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 403
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 7.6g12%
- Węglowodany 43.1g15%
- Białko 40.2g81%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki trzeba rozmrozić i oczyścić ze skorupek, czosnek posiekać na mniejsze kawałki, imbir pokroić na plasterki (po ugotowaniu trzeba je usunąć), albo można zetrzeć na tarce. Ryby mogą być zamrożone.
Do garnka wlać odrobinę wody, sos sojowy, wszystkie przyprawy i pogotować chwilę.
Następnie włożyć zamrożoną rybę, zalać ją mlekiem kokosowym, od razu dorzucić czosnek niedźwiedzi.
Teraz trzeba wrzucić makaron i przykryć garnek, żeby makaron się ugotował, Jak się nieco płyn zredukuje a makaron będzie prawie gotowy, trzeba dorzucić groszek.
Następnie układamy krewetki.
posypujemy z grubsza pokrojoną zieloną cebulką, przykrywamy na 3 minutki.
Teraz wykładamy na talerz i możemy posypać zieleniną, np. kolendrą.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki trzeba rozmrozić i oczyścić ze skorupek, czosnek posiekać na mniejsze kawałki, imbir pokroić na plasterki (po ugotowaniu trzeba je usunąć), albo można zetrzeć na tarce. Ryby mogą być zamrożone.
Do garnka wlać odrobinę wody, sos sojowy, wszystkie przyprawy i pogotować chwilę.
Następnie włożyć zamrożoną rybę, zalać ją mlekiem kokosowym, od razu dorzucić czosnek niedźwiedzi.
Teraz trzeba wrzucić makaron i przykryć garnek, żeby makaron się ugotował, Jak się nieco płyn zredukuje a makaron będzie prawie gotowy, trzeba dorzucić groszek.
Następnie układamy krewetki.
posypujemy z grubsza pokrojoną zieloną cebulką, przykrywamy na 3 minutki.
Teraz wykładamy na talerz i możemy posypać zieleniną, np. kolendrą.