Kasza pęczak, warzywa korzenne i filet z kurczaka

KategoriaTags, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Dzisiaj proponuję obiad całoroczny: warzywa korzenne i kasza to danie smakuje o każdej porze roku. Sporą ilość białka dostarcza kurczak z puszki. Proste danie, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii482
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 17.1g22%
Węglowodany 63.2g23%
Białko 30.6g62%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 90 g filet z kurczaka w sosie własnym (1 puszka, Go Active)
 100 g kaszy pęczak (waga po ugotowaniu)
 200 g duszone na patelni warzywa korzenne (dowolne proporcje)
 1 łyżka oliwy
 pieprz, sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Warzywa oczyściłam, pokroiłam w większe kawałki, doprawiłam ziołami (cząber, tymianek, czosnek, oregano). Podlałam odrobiną wody i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu, aż były al dente. Od czasu do czasu sprawdzałam ilość płynu i uzupełniałam, żeby się nie przypaliły.

2

Kaszę ugotowałam jak zwykle (czyli 1 szklanka kaszy zalana 2 szklankami wody, odrobina soli i pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonęła całą wodę). Na talerz wyłożyłam kurczaka z puszki - polecam, bo jest smaczny, niedrogi, dostępny w popularnym dyskoncie i ma prosty skład.

3

Całość polałam oliwą...

4

... posypałam posiekaną pietruszką i gotowe:-)

5

6

7

Składniki

 90 g filet z kurczaka w sosie własnym (1 puszka, Go Active)
 100 g kaszy pęczak (waga po ugotowaniu)
 200 g duszone na patelni warzywa korzenne (dowolne proporcje)
 1 łyżka oliwy
 pieprz, sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Warzywa oczyściłam, pokroiłam w większe kawałki, doprawiłam ziołami (cząber, tymianek, czosnek, oregano). Podlałam odrobiną wody i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu, aż były al dente. Od czasu do czasu sprawdzałam ilość płynu i uzupełniałam, żeby się nie przypaliły.

2

Kaszę ugotowałam jak zwykle (czyli 1 szklanka kaszy zalana 2 szklankami wody, odrobina soli i pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonęła całą wodę). Na talerz wyłożyłam kurczaka z puszki - polecam, bo jest smaczny, niedrogi, dostępny w popularnym dyskoncie i ma prosty skład.

3

Całość polałam oliwą...

4

... posypałam posiekaną pietruszką i gotowe:-)

5

6

7

Notes

Kasza pęczak, warzywa korzenne i filet z kurczaka
(Visited 4 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *