#łosoś

Ilość przepisów: 63
Kanapka z jajkiem w koszulce i łososiem, na pesto z czosnku niedźwiedziegoŚniadanie z jajem to mój numer 1 wśród śniadań. Polecam zwłaszcza te z jajkiem w koszulce, bo to najlepsza forma jajka: lekko strawne i z płynnym żółtkiem, które ponoć lepiej się przyswaja. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu: na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Naprawdę, warto jeść jajka.
Pasta łososiowa z chudego twaroguPasty to świetny i szybki sposób na śniadanie lub kolację. Można zabrać na drugie śniadanie do pracy i dobrze się przechowują w lodówce. Moja pasta jest dietetyczna, zawiera dużo białka i robi się ją z 4 składników w 5 minut.
Bucatini z pieczonym łososiem i szparagamiSzparagi to doskonały dodatek do makaronów. W zasadzie pasują do każdego zestawu smakowego: do ryb, owoców morza, drobiu... Dzisiaj podrzucam pomysł na zestaw z łososiem pieczonym.
Zupa-krem z brokułaPięknie zielona, smaczna i niskokaloryczna zupa z brokuła. Od razu robię dużo, będzie zapas w słoikach:-)
1 5 6 7

(Visited 487 900 times, 665 visits today)