Ilość przepisów: 355
Pieczone z fetą pomidorki, pełnoziarniste spaghettiDanie łatwe, szybkie, zdrowe i bardzo smaczne - tylko trzy składniki!Naleśnik z czarnym czosnkiem, awokado i jajecznicąCzarny czosnek to biały czosnek tylko po procesie długotrwałej fermentacji w podwyższonej temperaturze i wilgotności, co nadaje mu ciemny kolor i zmienia jego smak na słodkawo-kwaskowy. Ma łagodniejszy w smaku i bardziej miękki miąższ, nie wydziela ostrego zapachu, jest łatwiej strawny i lepiej przyswajalny przez organizm. To źródło wielu cennych składników, takich jak witaminy (C, B6), minerały (magnez, wapń, cynk), a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Wspomaga układ odpornościowy, pracę wątroby, a także może pomagać w obniżaniu ciśnienia i poziomu cholesterolu. Ostatnio można go kupić nawet w Biedronce, warto spróbować. Gofry szpinakowe, jajka poszetowe i awokadoTym razem fajnie zbilansowany posiłek śniadaniowy, sporo białka, zdrowe tłuszcze i sporo błonnika. Jeżeli przeraża Was perspektywa robienia jajka poszetowego (w koszulce), po prostu zastąpcie jej jakiem na miękko:-)Rolada z cukinii z kozim seremPomysłów na wytrawne rolady jest mnóstwo. Ja użyłam cukinii, którą zostałam obdarowana więc w pewnym momencie miałam jej w nadmiarze. Polecam przepis, bo jest banalnie prosty, a czym ją wysmarujecie, co tam włożycie to już Wasza inwencja. Ja miałam serek kozi do smarowania - rolada wyszła delikatna, smaczna ale łagodna w smaku. Jeżeli dacie poza serkiem np.łososia albo pesto, to na pewnno będzie bardziej wyrazista. Kombinujcie:-)Pełnoziarniste fussili z pieczoną papryką i parmezanemPasta tricolore - super smaczne, lekkie, banalnie proste i smaczne danie z makaronem w roli głównej i kolorami odpowiadającymi barwom flagi Włoch. Stąd pierwsze skojarzenie: pasta tricolore:-)Sałatka tabulska (z kuskusem)Moja propozycja na sałatkę "tabbouleh" jest z kuskusem, bo robi się znacznie szybciej, a smakiem nie odbiega od oryginału. Lekka, świeża, dużo błonnika, wyrazisty smak arabskiej kuchni, pycha:-)Sałatka z duszonym porem z orzechami, bobem, pieczonymi pomidorkami i serem sałatkowymCiekawa, bogata w smaki, kolory i tekstury sałatka. Zdrowie na talarzu cały rok:-) Chrupkie pieczywo, majonez z awokado, pieczone pomidorki i parmezanMajonez z awokado i gotowanych jajek to fajny pomysł na smarowidło do pieczywa. Jest zdrowy, lekki, robi się banalnie prosto. Dzisiaj do śniadania użyłam chrupkiego pieczywa z IKEA, ma dobry skład i sporo błonnika.Sałatka z awokado i pomidorków z ziołamiSkładniki na tę sałatkę dostępne są już cały rok ale faktem jest, że najlepiej smakuje ona w upały.
(Visited 518 328 times, 2 764 visits today)