Ilość przepisów: 344
Jajka poszetowe, serek wysokobiałkowy, pieczone pomidorki, bagietka na zakwasiePewnie znacie pyszne tureckie śniadanie z jajkiem w koszulce w roli głównej - Çılbır. Dzisiaj mój pomysł na śniadanie inspirowane tym daniem, oczywiście będzie fit, będzie wysokobiałkowo i pysznie:-) Hummus z łupinek bobu, pieczone pomidorki i tosty z bagietki na zakwasieZnakomity zestaw śniadaniowy, ale może to być równie dobrze kolacja jak i lunch. Żal było wyrzucać łupinek z bobu, wpadłam więc na pomysł wykorzystania ich do hummusu. Ale danie nie byłoby idealne gdyby nie genialne pieczone pomidorki śliwkowe! Całość wyszła pysznie, a do tego zacna ilość białka jak na totalnie wegańskie danie. Naleśnik z jajecznicą i szparagiJeżeli roboliście już naleśniki z przepisu "naleśniki fit z serem, wysokobiałkowe" i zostały Wam 2 sztuki, to na śniadanie polecam taki właśnie zestaw: naleśniki z jajecznicą i szparagi! Palce lizać:-)Naleśniki fit z serem, wysokobiałkoweZrobiłam coś super! Generalnie naleśniki są raczej dość kaloryczne ale te są wyjątkowo fit i w dodatku upakowane białkiem:-) W sam raz po treningu! Smakują i na ciepło i na zimno, polecam bo jest to moje odkrycie tego tygodnia:-)Jajecznica ze szpinakiem, kuskus i groszekSzybkie, smaczne danie na każdą porę dnia. Śniadanie z jajkiem w koszulce i szparagamiPojawiły się szparagi, najlepiej smakują z jajkiem. Trudno coś więcej napisać w tym temacie, bo to zestawienier gościło u mnie juz kilka razy. Polecam:-)Sałatka z pieczonymi warzywami korzennymi, z sosem miodowo-cytrynowymBardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem miodowo-cytrynowym, który wybitnie - moim zdaniem - gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy... znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.Jajka w koszulce, szparagi, cukinia, por i groszekLubię śniadania na ciepło, lubię jak jest zielono na talerzu i nade wszystko kocham jajka! A te w koszulce są wybitnie smaczne i ponoć najzdrowsze. Do tego sezonowy smaczek w postaci szparagów, i moje odkrycie - sos "biedronkowy" musztardowo-ogórkowy. Polecam, niekoniecznie na śniadanie, bo przygotowanie zajmuje kilka chwil a rano czas biegnie jakby szybciej, ale na kolację - propozycja smaczna i zdrowa.Bulgur, smażony halloumi, szparagi i por na ciepło, pistacjeTo danie smakowało mi jak rzadko, połączenie sera halloumi ze szparagami, bulgurem i olejem sezamowym - dla mnie super! Sezon na szparagi trwa więc warto korzystać i włączać je do różnych potraw. Ja lubię "składane" talerze, coś w stylu bowl - kilka różnych składników, zazwyczaj wykorzystuję sezonowe smaki i to co mam akurat w lodówce. Zachęcam do eksperymentowania ze smakami, czasami wychodzą naprawdę pyszne dania.
(Visited 483 071 times, 1 861 visits today)