#jajko

Ilość przepisów: 239
Naleśnik z czarnym czosnkiem, awokado i jajecznicąCzarny czosnek to biały czosnek tylko po procesie długotrwałej fermentacji w podwyższonej temperaturze i wilgotności, co nadaje mu ciemny kolor i zmienia jego smak na słodkawo-kwaskowy. Ma łagodniejszy w smaku i bardziej miękki miąższ, nie wydziela ostrego zapachu, jest łatwiej strawny i lepiej przyswajalny przez organizm. To źródło wielu cennych składników, takich jak witaminy (C, B6), minerały (magnez, wapń, cynk), a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Wspomaga układ odpornościowy, pracę wątroby, a także może pomagać w obniżaniu ciśnienia i poziomu cholesterolu. Ostatnio można go kupić nawet w Biedronce, warto spróbować.
Pieczywo wysokobiałkowe ze skyremPolecam bardzo smaczny, łatwy do zrobienia wypiek. Jest niskokaloryczny, wysokobiałkowy i ma sporo błonnika. Chlebek jest wilgotny, świetnie smakuje z twarożkiem a nawet solo:-)
Jajka w koszulce, szparagi, cukinia, por i groszekLubię śniadania na ciepło, lubię jak jest zielono na talerzu i nade wszystko kocham jajka! A te w koszulce są wybitnie smaczne i ponoć najzdrowsze. Do tego sezonowy smaczek w postaci szparagów, i moje odkrycie - sos "biedronkowy" musztardowo-ogórkowy. Polecam, niekoniecznie na śniadanie, bo przygotowanie zajmuje kilka chwil a rano czas biegnie jakby szybciej, ale na kolację - propozycja smaczna i zdrowa.
Mocno pomarańczowe serniczki proteinoweCo zrobić kiedy masz w domu za dużo nabiału i pomarańcz, bo była promka w Biedrze i nakupiłaś jak szalona? No to ja polecam serniczki: mocno białkowe, szybkie do zrobienia, przepyszne (wilgotne i puszyste) o smaku baaardzo pomarańczowym:-) Pycha! (z tego przepisu można też upiec jeden duży sernik w tortownicy). Zachęcam do zrobienia, przepis nie jest ortodoksyjny, możecie dać ilości mniej więcej zbliżone do tych podanych przeze mnie.
Szparagi, jajko w koszulce i sos holenderskiKlasyczne danie sezonowe. Jajko - jak już raz zrobicie i Wam posmakuje, to będziecie do niego wracać. W zestawieniu ze szparagami (koniecznie al dente!) i sosem holenderskim to po prostu pycha!
1 2 3 27

(Visited 508 116 times, 3 416 visits today)