Print Options:

Zupa z krewetkami wysokobiałkowa

Wybierz ilość porcji1 porcja

Polecam super zupkę - porcja to tylko 211 kcal i aż 38,2 g białka. Jest pyszna, sycąca i robi się ją dosłownie w kilka chwil.

 235 krewetek (waga po rozmrożeniu)
 80 g kapusty pekińskiej
 250 ml bulionu (u mnie rybny)
 25 g czosnku (5 ząbków)
 0,50 łyżeczek imbiru w proszku
 0,50 łyżeczek kurkumy w proszku
 płatki chilli
 czarny sezam
1

Krewetki rozmroziłam, oczyściłam, kapustę posiekałam dość drobno.

2

Pokrojony w plasterki czosnek podprażyłam wraz z przyprawami.

3

Dodałam posiekaną kapustę i zalałam szklanką bulionu rybnego i szklankąa wody. Bulion gotuję w większej ilości i zamykam w słoikach, żeby mieć zapas. Ale jak nie macie bulionu rybnego, to może być warzywny, albo drobiowy, albo nawet kosta rosołowa (w necie można kupić rybne kostki rosołowe).

4

Jak się zupa zagotowała dodałam krewetki i jeszcze chwilę pogotowałam, dosłownie kilka minut, żeby krewetki nie były za twarde.

5

Całość posypałam czarnym sezamem, ale możecie dać ulubioną zieleninę, ja akurat nie miałam.

6

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii211
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.1g4%
Węglowodany 13.1g5%
Białko 38.2g77%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.