Zupa rybna to zdecydowania jedna z moich ukochanych zup. Ilekroć jest w menu restauracji, zawsze ja zamawiam. Czasem są to zupy zupełnie przeciętne ale czasem to prawdziwe cuda kulinarne. Podstawą jest bulion z wygotowanych korpusów no i wyłącznie świeże ryby. Chociaż przyznaję, że mając zamknięty w słoiku bulion rybny, robiłam już zupę z dodatkiem ryb mrożonych i była równie pyszna. Niestety, przygotowanie zupy rybnej zabiera sporo czasu, poza tym zapach unosi się długo po gotowaniu. No ale coś za coś:-) Zupa jest obłędnie pyszna, wartościowa, dietetyczna więc warto od czasu do czasu zrobić kilka porcji na raz i zamknąć w słoiczkach na gorąco (taka szybka pasteryzacja). Wtedy można przechowywać w lodówce dłuższy czas (2 tygodnie na pewno).

Z podanej ilości wyszły mi 4 spore porcje zupy (ok. 350 ml). Ryby trzeba umyć, tuszki wyfiletować.

Korpusy posłużą na bulion....

... a wykrojone filety dodamy na końcu do gotowego bulionu.

Resztki rybie wraz z warzywami i liściem laurowym zalewamy wodą - nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć zawartość garnka. Solimy, gotujemy ok 1,5 godziny.

Bulion trzeba przecedzić, dodatkowo ja używam specjalnego sitka to przecierów. W ten sposób odzyskamy resztki rybie ale bez ości.

Dodajemy pomidory z puszki...

... i oliwki.

I do gotującej się zupy wrzucamy wyfiletowane ryby.

Dodajemy słodką, mieloną paprykę, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Nie gotujemy długo, żeby delikatne ryby nie rozpadły się zupełnie.


Natka do posypania na koniec i gotowe.



0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.