Print Options:

Zupa rybna z pomidorami

 472 g leszcz (tuszka)
 486 g dorsz (tuszka)
 312 g dorsz czarny (filet)
 416 g okoń nilowy (filet)
 400 g puszka pomidorów krojonych
 1 marchewka
 1 pietruszka
 1 średnia cebula
 2 liść laurowy
 10 g słodkiej papryki mielonej
 35 g suszonych oliwek
 sól, natka pietruszki
1

Z podanej ilości wyszły mi 4 spore porcje zupy (ok. 350 ml). Ryby trzeba umyć, tuszki wyfiletować.

2

Korpusy posłużą na bulion....

3

... a wykrojone filety dodamy na końcu do gotowego bulionu.

4

Resztki rybie wraz z warzywami i liściem laurowym zalewamy wodą - nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć zawartość garnka. Solimy, gotujemy ok 1,5 godziny.

5

Bulion trzeba przecedzić, dodatkowo ja używam specjalnego sitka to przecierów. W ten sposób odzyskamy resztki rybie ale bez ości.

6

Dodajemy pomidory z puszki...

7

... i oliwki.

8

I do gotującej się zupy wrzucamy wyfiletowane ryby.

9

Dodajemy słodką, mieloną paprykę, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Nie gotujemy długo, żeby delikatne ryby nie rozpadły się zupełnie.

10

11

Natka do posypania na koniec i gotowe.

12

13