Print Options:

Zupa-krem z pieczonej dyni z chipsami chorizo

 100 g pieczonej dyni hokkaido
 100 ml mleka kokosowego light
 ½ szklanka bulionu drobiowego
 20 g chorizo
 15 g pistacji
 przyprawy: kurkuma, imbir, chilli, sos sojowy, mielona kolendra, kumin
1

Dynię hokkaido pokroić w cząstki, usunąć pestki. Poukładać na blaszce do pieczenia (możecie podłożyć pod dynię papier do pieczenia lub folię aluminiową) i piec ok 30 minut w 200 C. Aż do miękkości. Tego gatunku dyni nie obieramy ze skórki:-)

2

Upieczona dynię zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut.

3

Blendujemy, doprawiamy do smaku. Chorizo smażymy na suchej patelni na chipsy, układamy je na wierzchu zupy, posypujemy pistacjami.