Zupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem - taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania.

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć bez tłuszczu w granitowym garnku (najlepiej, lub innym z powłoką non-fit).

Dodać pora pokrojonego w plasterki...

... i podlać bulionem.

Zetrzeć imbir...

.... dodać galangal, kurkumę i mieloną kolendrę i gotować kilka minut.

W tym czasie pieczarki (same kapelusze, im mniejsze tym lepiej, bo w całości pięknie wyglądają) poddusić na suchej patelni podlawszy sosem sojowym. Dusić na mały ogniu, w razie potrzeby podlać odrobiną wody, odparować.

Nabrać chochelką zupę...

... i wlać do pieczarek, żeby zebrać cały smak z patelni.

Przełożyć zawartość patelni do garnka, wlać mleko kokosowe...

... i ugotowany wcześniej makaron. Ja dałam drobmy ryżowy ale może być chiński, może być ramen lub soba.

Całość przełożyć do miski lub głębszego talerza.

Koniecznie posypać świeżą kolendrą.


0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.