Naleśniki wytrawne, np. z poprzedniego dnia , są świetną bazą do zrobienia pożywnego śniadania. Ja zrobiłam zawijaski z serkiem śmietankowym, szpinakiem baby i czarnuszką i do tego lekkie pieczywko z awokado. Całość bardzo lekka ale pożywna i sycąca. A naleśniki są szpinakowe więc na talerzu zrobiło się zielono i wiosennie:-)
Naleśniki (składniki na 4 sztuki): 1 jajko, szczyptę soli, 200 ml mleka 0.5%, 50 g szpinaku baby, 1 miarka odżywki białkowej od Olimp Sport Nutrition, 40 g mąki. Zblendować.
Usmażyć na suchej patelni (najlepiej).
Z tej ilości wyjdą 4 naleśniki: 2 zjecie w tym posiłku, 2 zostawicie na kolejny raz (ja wykładam na talerz, jak wystygną zawijam talerz folią i wstawiam do lodówki).
Każdy naleśnik posmarowałam serkiem śmietankowym.
Na jeden położyłam listki szpinaku.
Na drugi rozsypałam czarnuszkę.
Naleśniki zwinęłam w ruloniki i pokroiłam w plasterki.
Awokado pokroiłam w plasterki i ułożyłam na lekkim pieczywie od Sonko. Posypałam jasnym sezamem.
Całość posypałam grubo pokrojoną zieloną cebulką.
0 ilość porcji
2 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.