Print Options:

Zielone śniadanie ze szparagami i jajkami poszetowymi

 60 g pieczywa proteinowego
 2 jajka
 250 g szparagów
 50 g groszku mrożonego
 50 g pora (zielona część)
 45 g papryczek "padron"
 30 g cebuli dymki
 15 g czosnku (2 ząbki)
 1 łyżka oliwy
 sól, pieprz, roszponka
1

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

2

Papryczki przesmażyłam na patelni spryskanej oliwą w sprayu.

3

Na tej samej patelni przesmażyłam pora pokrojonego w plastry, czosnek...

4

... i dymkę, doprawiłam solą.

5

Jako ostatni na patelni wylądował groszek mrożony - podlałam odrobiną wody, posoliłam i odparowałam.

6

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

7

Z dwóch kromek pieczywa proteinowego wykroiłam dwa krążki, na każdym ułożyłam po jajku poszetowym. Ułożyłam w porcjach warzywa i gotowe:-)

8

9

Całość skropiłam oliwą, posypałam sezamem i świeżo zmielonym pieprzem.

10

11

12

13

14