"Boeuf burguignon" to danie dla mięsożerców, bogate w pełnowartościowe białko i niskotłuszczowe w mojej wersji fit.

Mięso pokroić w dużą kostkę, zamarynować na sucho w przyprawach bez soli (czyli obsypać przyprawami i wymieszać, przykryć i zostawić na kilka godzin, nawet na całą noc).

Następnie usunąć nadmiar przypraw (np. jak daliście świeży tymianek to go teraz wyjmijcie, to samo z zielem angielskim i liściem laurowym) ale ich nie wyrzucać, przydadzą się na kolejnych etapach.
Mięso obsmażyć na suchej patelni granitowej (lub innej z powłoka non-stick). Zróbcie to małymi partiami, żeby mięso nie ugotowało Wam się zamiast obsmażyć. Będzie się dymić! :-)

Obsmażone mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, w którym będziecie dusić danie w piekarniku. Dodajcie z grubsza pokrojone warzywa, sól, pieprz i przyprawy, w których wcześniej marynowaliście mięso i zalejcie to bulionem i czerwonym winem.

Teraz przykryjcie i wstawcie do piekarnika na ok. 3 godziny w temp 160-180 C.

Po tym czasie wołowina powinna być mięciutka, wręcz rozpadająca się a cebulka z winem utworzą aromatyczny sos.

To danie najlepiej smakuje z lampką wina (idealnie gdyby to użyte do gotowania było tak dobre, żeby je później wypić do posiłku) i świeżą bagietką albo ryżem albo z ziemniakami.

0 ilość porcji
400
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.