Zapiekanka ziemniaczana w wersji wegetariańskiej, wyjątkowo aromatyczna, bo ze sporą porcją liści czosnku niedźwiedziego i z pesto z tegoż czosnku.

Czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną więc nie polecam zrywać w lesie. Lepiej pytać o niego na lokalnych placykach, coraz więcej osób go uprawia.

Przygotowanie pesto: zblendować 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 150 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny. 1 porcja to 10 g = 52 kcal.

Ziemniaki pokroiłam w cienkie plasterki, tak samo marchewkę. Liście czosnku z grubsza posiekałam, ser provolone utarłam na drobnej tarce.

Naczynie do zapiekania posmarowałam pesto, ułożyłam warstwę ziemniaków...

...czosnku i marchewki.

Znowu trochę pesto, następnie ziemniaki, marchewkę... oprószyłam solą i pieprzem.

Na wierzchu położyłam grube plastry pomidora malinowego...

... na każdy plaster pomidora trochę pesto a całość posypałam serem.

Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na ok 200 stopni na godzinę.





0 ilość porcji
1
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.