Print Options:

Wegańskie śniadanie z awokado, pieczarkami, porem i pomidorkami w balsamico

Wybierz ilość porcji1 porcja

Moje śniadanie to tez fajna propozycja na kolację lub lunch. Lekki posiłek, wegański, na ciepło, porcja spora. Można dodać dobre pieczywo lub grzanki.

 100 g awokado Haas (1 owoc)
 120 g pomidorków koktajlowych
 160 g pieczarek (same kapelusze)
 100 g pora
 10 g czosnku (2 ząbki)
 40 g sałaty rzymskiej (4 większe liście)
 1 łyżka oliwy truflowej
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1

Pora pokroiłam w talarki, czosnek w plasterki i lekko podsmażyłam na patelni spryskanej oliwą. Doprawiłam solą.

2

Na tej samej patelni, na odrobinie oliwy truflowej podsmażyłam kapelusze pieczarek...

3

...pod koniec podlałam sosem sojowym.

4

Pomidorki podprażyłam na suchej patelni, podlewając octem balsamico.

5

Awokado pokroiłam w plasterki, na talerz wyłożyłam pozostałe składniki.

6

Wszystko oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.

7

8

9

10

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 0


Ilość na porcję
Ilość kalorii 393
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 25.4g40%
Węglowodany 38.7g13%
Białko 11.1g23%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.