Podrzucam Wam przepis na genialny sos do makaronu. Genialny, bo jest bardzo fit, można zrobić na zapas i daje kilka możliwości komponowania posiłków. Za każdym razem można podać jako zupełnie nowe danie: z tuńczykiem, z kurczakiem, z chorizo..... I za każdym razem smakuje znakomicie:-)

Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek, oliwki i pieczarki w plasterki, kapustę (najlepiej wykorzystać twardą część) posiekać.

W dużym garnku z powłoką non-stick przesmażyć krótko na 1 łyżeczce oliwy cebule i czosnek.

Następnie dodać paprykę. Poddusić 3 minutki.

Dorzucić pieczarki, kolejne 3 minutki na ogniu.

Kapustę dajemy pod koniec bo najszybciej dochodzi.

Jeszcze tylko oliwki i można dodać przyprawy.

Łyżka papryki słodkiej, suszona bazylia i oregano do smaku, sól, pieprz.

Teraz wlewamy sos tomate frito i puszkę pomidorów krojonych.

Redukujemy, wrzucamy garść posiekanej świeżej bazylii.

I to jest doskonały sos:-) Albo baza, bo ja raz go zjadam tylko z makaronem, innym razem dorzucam tuńczyka z puszki, albo pierś z kurczaka, albo chorizo...

0 ilość porcji
100 g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.