Wątróbka to bogate źródło żelaza a ta z indyka jest naprawdę pyszna, delikatna. Jabłko i cebulka nadają charakteru, bo wątróbka sama w sobie jest dość "tępa" i jednowymiarowa. No i koniecznie świeży tymianek:-) Porcja jak na zdjęciu ma 524 kcal i aż 41 g białka!

Wątróbkę oczyścić, opłukać zimną wodą i zalać mlekiem.

Zostawić na noc w lodówce.

Na drugi dzień odcedzić, wypłukać pod bieżącą wodą...

....i wysuszyć porządnie przy użyciu papierowego ręcznika.

2 cebule pokroić w półtalarki, 1 jabłko obrać i pokroić w cząstki.

Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i jabłko, dać im chwilę, żeby puściły sok. Posypać świeżym (najlepiej) tymiankiem.

Teraz dodać wątróbki, przykryć i dusić kilka chwil od czasu do czasu potrząsając patelnią. Wątróbka potrzebuje niewiele czasu więc nie przeciągnijcie! 5-7 minut, potem widelcem przewróćcie na drugą stronę - może pryskać więc ostrożnie!

Kolejne 5 minut, teraz czas na sól i pieprz i gotowe!

Ja podałam z chlebkiem z patelni typu naan (nie wliczone do makro).

Danie posypałam jeszcze świeżym tymiankiem.


0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.