Print Options:

Udon z łososiem, grzybkami shimeji i jajkiem w koszulce

 75 g makaronu udon (gotowa porcja)
 200 ml bulionu warzywnego domowy, zagotowany z wodorostami z nori, octem ryżowym i sosem sojowym
 45 grzybków shimeji
 25 g groszku cukrowego
 140 g łososia ze skórą
 1 jajko
 30 g pora (zielona część)
 5 g masła
 sezam jasny i czarnym, szczypiorek
1

Pora pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle, wyjąć z patleni.

2

Teraz na patelnię wrzucić grzybki i krótko obsmażyć. Wyjąć.

3

Łososia położyć skórą do dołu, na suchej, granitowej (najlepiej) patelni. Wierzch posolić. Przykryć i dać się rybce wysmażyć:-)

4

Odwrócić, podlać 2 łyżkami wody, przykryć. Niech woda się zredukuje.

5

Groszek krótko obgotować w osolonej wodzie.

6

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/
i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU

7

Makaron wrzucić na 4 minuty do wrzątku, zagrzać. Wyłożyć na talerz.

8

Obok makaronu położyć pozostałe składniki, zalać całość wrzącym bulionem. Ja miałam bulion warzywny, w którym ugotowałam glony nori. Nadały bulionowi wyjątkowy, "morski" smak.

9

Posypać sezamem i szczypiorkiem:-)

10

11

12