Print Options:

Tagliolini z pieczoną papryką, awokado, cieciorką kala chana i olejem sezamowym

Wybierz ilość porcji1 porcja

 50 g makaronu tagliolini (u mnie pasta nera z sepią)
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 120 g pieczonej papryki
 80 g cieciorki kala chana
 5 g oleju sezamowego
 garść świeżej kolendry
 sól, pieprz
1

Paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych i w połówkach upiekłam.

2

Trzeba to zrobić na wysokiej temperaturze, aż do momentu, kiedy na skórce pojawią się brązowe plamy. Wtedy papryka jest gotowa.

3

Gorącą przekładamy do worka lub pojemnika i szczelnie zamykamy aż do wystygnięcia. Chodzi o to, żeby się skórka odparzyła. Wtedy bez trudu ją zdejmiecie

4

Ulubiony makaron ugotujcie la dente - ja miałam dwukolorowy makaron z tygodnia włoskiego w Lidlu. Różowy (od buraka) i czarny (od sepii) - niestety, różowe wstążki po ugotowaniu straciły piękny kolor.

5

Awokado pokroiłam w plastry, cieciorkę odsączyłam. Wszystko wymieszałam z przestygniętym makaronem i papryką pokrojoną w paski. Skropiłam olejem sezamowym - nadał daniu niepowtarzalny aromat i smak.

6

Na koniec posypałam sezamem i świeżą kolendrą.

7

8

9

10

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii474
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 19.4g25%
Węglowodany 59.7g22%
Białko 13.4g27%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.