Print Options:

Tagliatelle z sosem wołowo-wieprzowym

 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
 400 g mięsa mielonego wołowego
 2 cebule
 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
 1 opakowanie sosu "tomate frito" (400 g)
 1 opakowanie passaty (400 g)
 250 g papryki (zielona, czerwona)
 15 g czosnku (4 średnie ząbki)
 20 g oliwy
 sól, słodka papryka, chilli, bazylia, oregano, tymianek
1

W dużej i głębokiej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, przesmażyć 2 średnie cebule pokrojone w kostkę z 10 g oliwy. Dodać mięso i wszystkie dodać przyprawy.

2

Smażyć długo aż mięso będzie porządnie rozdrobnione i wysmażone.

3

Na osobnej patelni przesmażyć na 10 g oliwy pokrojoną w kosteczkę paprykę.

4

Przełożyć paprykę do dużej patelni z wysmażonym mięsem, razem chwile dusić.

5

Dodać wszystkie sosy pomidorowe.

6

I dusić aż nadmiar płynów zostanie zredukowany a sos zyska kremową i jednolitą konsystencję.

7

Z tej ilości wyszło 2,2 kg sosu. Przełożyłam porcje do plastikowych pojemniczków i zamroziłam. Oczywiście wszystko opisane: co jest w środku, ile ma kalorii... :-)
100 g sosu to 132 kcal: białka 9,4 g, węglowodanów 5,6 g, tłuszczu 7.5 g.

8

Jedna porcja to 50 g makaronu tagliatelle (waga przed ugotowaniem) i 220 g sosu.