W dużej i głębokiej patelni, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, przesmażyć 2 średnie cebule pokrojone w kostkę z 10 g oliwy. Dodać mięso i wszystkie dodać przyprawy.
Smażyć długo aż mięso będzie porządnie rozdrobnione i wysmażone.
Na osobnej patelni przesmażyć na 10 g oliwy pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Przełożyć paprykę do dużej patelni z wysmażonym mięsem, razem chwile dusić.
Dodać wszystkie sosy pomidorowe.
I dusić aż nadmiar płynów zostanie zredukowany a sos zyska kremową i jednolitą konsystencję.
Z tej ilości wyszło 2,2 kg sosu. Przełożyłam porcje do plastikowych pojemniczków i zamroziłam. Oczywiście wszystko opisane: co jest w środku, ile ma kalorii... :-)
100 g sosu to 132 kcal: białka 9,4 g, węglowodanów 5,6 g, tłuszczu 7.5 g.
Jedna porcja to 50 g makaronu tagliatelle (waga przed ugotowaniem) i 220 g sosu.