Print Options:

Tagine z kurczakiem

Wybierz ilość porcji3 porcje

Tagine to sztandarowe danie kuchni marokańskiej. Nazwa dania to jednocześnie nazwa glinianego naczynia, w którym się je przyrządza: misy i stożkowatej pokrywki.

 520 trybowanych udek z kurczaka (5 sztuk)
 3 ziemniaki (480 g)
 2 marchewki (160 g)
 ¼ selera (70 g)
 1 pietruszka (45 g)
 2 cebulki (120 g)
 200 g kapusty pekińskiej (mój dodatek:-)
 30 g zielonych oliwek (garść)
 2 kiszone cytryny
 kilka ząbków czosnku
 przyprawy: ras-el-hanout, kumin, kolendra mielona, sól, ostra papryka
1

Warzywa obierz, umyj i pokrój w duże kawałki.

2

W glinianym naczyniu "tagine" (czyt. tadżin) ułóż warzywa i mięso, przesypując je przyprawami. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół kiszone cytryny (można kupić w necie np. na Allegro) ale jak nie masz to nie przejmuj się, danie też będzie pyszne. Na sam koniec bukiet zieleniny (natka pietruszki lub kolendra).

3

Przykryj tagine stożkowatą pokrywką i wstaw do piekarnika. Uwaga: jak macie tagine przywieziony z podróży do Maroka, musicie go zahartować przed pierwszym użyciem. Podobno polega to na tym, że najpierw się długo moczy, a potem wygrzewa kilka godzin w temperaturze 150 C. Ja pierwszy zakupiony w Maroku tagine zniszczyłam bo wstawiłam od razu z daniem do piekarnika i pękł. Ale z drugim postąpiłam sprytnie: wstawiłam do kąpieli wodnej, czyli głębszej blachy (takiej do pieczenia ciasta) wypełnionej wodą.
Jeżeli nie macie tagine, możecie z powodzeniem zrobić to danie w brytfannie, żaroodpornym naczyniu czy przystosowanym do wysokich temperatur dużym rondlu.

4

Mój tagine robił się w temperaturze 160 C przez 1,5 godziny. Ale czas zależy od tego co gotujecie, ile tego jest i jak grzeje piekarnik. Po prostu w trakcie musicie sprawdzić.

5

Gotowe danie jest bardzo aromatyczne, wszystkie smaki i soki wymieszane ze sobą tworzą niepowtarzalne doznania dla kubków smakowych. Najlepiej smakuje oczywiście z kaszką kuskus lub bulgur ale chclebek z patelni też będzie doskonałym dodatkiem:-)

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

550 g


Amount per serving
Ilość kalorii446
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.6g17%
Węglowodany 37.7g14%
Białko 37.7g76%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.