Najszybszy i chyba najpyszniejszy sposób na podanie szparagów. Banalnie łatwy sos w wersji fit - polecam:-)
Żółtko trzeba umieścić w miseczce a miseczkę na garnku z odrobina gotującej się wody. Masło trzeba roztopić. Używam masła śmietankowego, bo mam znacznie mniej kalorii (w 100 g jest aż o 170 kcal mniej).
Do żółtka dodajemy sok z cytryny (u mnie to jest łyżka soku, ale może wam wystarczy łyżeczka?)...
... i ubijamy na puszysto.
DO ubitego żółtka dolewamy roztopione i przestygnięte masło, cienką strużką, ciągle ubijając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Serwujemy od razu polewając ugotowane szparagi.
0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.