Śniadanie pewniak: smakuje każdemu, można zrobić praktycznie ze wszystkim i nawet jeżeli odbiega od ortodoksyjnej "shakshouki", to i tak jest pysznie, zdrowo i ładnie. W ogóle dania zjadane wprost z patelni, jednoporcjowe są super:-)

Pieczarki warto wybrać małe, tak żeby je podsmażyć w całości lub w połówkach. Na patelnię trzeba od razu wlać oliwę truflową i sos sojowy.

Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w plasterkach.

Jak cebulka zmięknie a pieczarki nabiorą złotego koloru, dodajemy paprykę...

... i pomidory pokrojone w kostkę, Fajnie jak to są pomidory mięsiste a nie wodniste. Ja lubię te podłużne np. lima.

Dodać sól (ostrożnie, bob sos sojowy jest słony!), słodką paprykę i pieprz. Ja od razu dorzuciałam szczypiorek.

Jak odparuje nadmiar płynu, wbijcie jajka...

... zmniejszcie ogień i przykryjcie

Kontrolujcie stopień ścięcia jajka: białko ma być ścięte ale żółtko płynne.

Na końcu posypcie sezamem jasnym, czarnym i natką pietruszki lub kolendrą lub co kto lubi:-)

0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.