Kiedy został Ci twaróg i nie masz ochoty na kluski leniwe, twarożek czy naleśniki z serem, proponuję syrniki na wytrawnie. Przygotowanie zajmie Wam kilka minut, można je zjeść z warzywami, jako dodatek do gulaszu albo połączyć w jednym daniu z chorizo i brokułem. Szybkie, proste, smaczne, sycące danie z dużą porcją białka.

Z podanej ilości wyjdą trzy syrniki. Można je zjeść na słodko lub na wytrawnie. Ja 2 zjadłam na obiad a 1 został na deser:-)

100 g chudego twarogu, 1 jajko i 30 g semoliny - zagnieść ciasto, uformować 3 placuszki.

Podzielić na 3 części i uformować placuszki.

Patelnię spryskać tłuszczem w sprayu, wyłożyć na gorącą placuszki i przykryć. W połowie czasu odwrócić na drugą stronę.

Chorizo pokroić w drobne słupki...

... i przesmażyć na suchej patelni aż się wytopi tłuszcz.

Gotowe syrniki (moja porcja to 2 sztuki) polać tłuszczem spod chorizo.


Danie posypać zieloną cebulką:-)



0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.