Bardzo łatwe i pyszne danie wegańskie (lub wegetariańskie jak posypiemy ulubionym serem), lekkie, na lato idealne.

Bakłażana pokroić na większe kawałki, posolić i odstawić na 10-15 minut. Jak puszczą soki, trzeba je wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ułożyłam je w piekarniku i piekłam przez 10 minut w temp. 200 stopni. Zrobiłam to po to, żeby nie musieć ich smażyć na patelni, bo bakłażany strasznie chłoną tłuszcz. A to, będą już upieczone w piekarniku a na patelni je tylko "dokończę":-)

Na oliwie (1/2 łyżki) zeszklić czosnek pokrojony w plasterki, dodać pokrojonego i uprzednio upieczonego bakłażana, garść zieleniny ( u mnie kolendra i bazylia).

Dorzucamy nerkowce, dodajemy resztę oliwy (1/2 łyżki), sól, pieprz i na dużym ogniu szybko smażymy.

Dodajemy makaron uprzednio ugotowany (u mnie pełnoziarniste spaghetti)...

...mieszamy i gotowe:-) I to jest wersja wegańska

Ale jak dosypiemy sera, np. corregio to już nie jest wersja wegańska ale bardzo pyszna wersja wegetariańska.

0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.