Między makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.

Pieczarki pokroić w ćwiartki, podprażyć do odparowania, podlać sosem sojowym.

Jak sos odparuje wlać mleko kokosowe, zagotować i wyłączyć.

Liście pak choi podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.

Na tej samej patelni podsmażyć pora pokrojowego w talarki, zdjąć.

Teraz na patelnię dać groszek zamrożony i dać mu chwilę.

Makaron al dente dodać do pieczarek, wyłożyć na środek talerza.

Dookoła poukładać warzywa: awokado pokrojone w plasterki, pora, groszek i pak choi.

Całośćc posypać jasnym sezamem.





0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.