Print Options:

Sos pieczarkowy

Wybierz ilość porcji10 porcji

Ten sos pieczarkowy to u mnie sos uniwersalny czyli do wszystkiego: do makaronu, do ryżu, do kaszy nawet zupę można na nim zrobić:-) Jest fit więc jest dobrym dodatkiem do wielu dań.

 1 kg pieczarek
 2 duże cebule (ok 300 g)
 150 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 1 łyżka masła
 przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
1

Pieczarki drobno posiekać i przełożyć do garnka. Dać największy ogień, pieczarki szybko puszczą wodę i chodzi o to, żeby ją odparować do momentu aż pieczarki zaczną się smażyć.

2

Cebule przesmażyć na łyżce masła, dołożyć do garnka z pieczarkami kiedy te już trochę odparują.

3

Dodać sól, pieprz i śmietankę.

4

Na końcu dodać sporą garść natki pietruszki.

5

Gorący sos możecie zamknąć w słoikach i wstawić do lodówki. Taki zapas zawsze się przyda:-)

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

100 g


Amount per serving
Ilość kalorii93
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3g4%
Węglowodany 6.9g3%
Białko 3g6%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.