Przepis na te doskonałe śledzie mam od kolegi, który doskonale gotuje, wędkuje i na rybach zna się jak mało kto. Chwilę zajęło mi znalezienie odpowiednich śledzi ale jak już je kupiłam, to pomysł był jeden: śledzie z przepisu Marka:-) No wyszły pyszne, inne od innych. A że lubię śledzie z gotowanymi ziemniakami - to całe danie wygląda właśnie tak!

4 duże, grube, mięsiste filety solonego śledzia wymoczyć całą noc. Następnie dobrze odsączyć, pokroić w duże kawałki i przełożyć do naczynia w którym będziemy marynować.

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paseczki, suszone oliwki przekroić na pół.

Oliwki, pestki i pomidory wyłożyć na śledzie.

posypać mieszanką "bruschetta" i zalać olejem lnianym.

Wymieszać, przykryć i zostawić na minimum dobę w lodówce, żeby się smaki przegryzły.
Z podanej ilości wyszły 4 porcje, każda ma 416 kcal: 7,9 g białka, 11,4 g węglowodanów i 36.6 g tłuszczu.

Mój posiłek to 1 porcja śledzi i 150 g ugotowanych ziemniaków.




0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.