Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo “makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Tym razem z mięsem kurczaka, sosem z suszonych grzybów i sporą porcją zielonych warzyw na ciepło.

Grzyby zalałam zimna wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam z powrotem do wody, w której je moczyłam i gotowałam ok. 30 minut.

Cebulę pokroiłam w kostkę, krótko przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

Do cebulki dodałam pokrojone w kostkę fileciki z piersi kurczaka...

... po chwili dołożyłam ugotowane i odcedzone grzyby oraz trochę wody z gotowania grzybów.

Dolałam śmietankę 12% ("do zup i sosów")...

... i dużą garść posiekanej natki pietruszki.

Sos wyszedł przepyszny, doprawiłam go solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron shirataki (czyli konjak) porządnie wypłukałam pod bieżącą wodą, przesmażyłam krótko na suchej patelni...

... z odrobina sosu sojowego.

Do makaronu wrzuciłam sos grzybowo-kurczakowy.

Za warzywo do tego daniu posłużyły mi krótko zrobione na patelni: por (zielna część pokrojona w talarki), cukinia i groszek mrożony. Doprawiłam wszystko solą i pieprzem.





0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.