Print Options:

Shirataki z nerkowcami, groszkiem cukrowym i jajkiem

 200 g makaronu shirataki
 100 g groszku cukrowego
 15 g nerkowców
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżeczek pasty z tamaryndowca
 1 łyżeczek oleju sezamowego
1

Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.

2

Makaron przesmażyłam krótko na oleju sezamowym.

3

Dodałam orzechy nerkowca a wokół ułożyłam podgotowany groszek cukrowy.

4

W środek makaronu wbiłam jajko...

5

... dodałam pastę z tamaryndowca, wymieszałam wszystko i ścięłam jajko.

6

Dorzuciłam sezam..

7

...i skropiłam sosem sojowym (ciemnym).

8