Print Options:

Salmorejo – andaluzyjski chłodnik

Wybierz ilość porcji4 porcje

Salmorejo (czyt.salmoreho) to chłodnik z pomidorów. Przyrządza się go podobnie jak gazpacho ale jest znacznie bardziej kaloryczny. Znakomity na upały czyli przez cały "pomidorowy" sezon.

 1 kg dojrzałych pomidorów
 150 g ośródki bagietki pszennej
 50 ml oliwy AOEV
 1 ząbek czosnku
 2 jajka na twardo
 sól, piprz, ewentualnie ocet winny (najlepiej vinagre de jerez)
1

Blendujemy pomidory na gładki krem, następnie przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się resztek skórek i pestek.
Wrzucamy z powrotem do blendera, dodajemy ośródkę z bagietki, czosnek i zostawiamy na 10 minut.

2

Blendujemy na gładki krem, dolewamy oliwę, winagrę isolimy.

3

Tradycyjne salmorejo (czyt.salmoreho) jada się dobrze schłodzone, posypane siekanym drobno jajkiem na twardo i szynką jamon serrano ale tym razem jej nie dałam więc nie jest wliczona do makro.

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

300


Amount per serving
Ilość kalorii290
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.1g21%
Węglowodany 29.1g11%
Białko 8.7g18%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.