Niech żyje inwencja twórcza w kuchni! :-) Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)

Marchewkę starłam na tarce, awokado pokroiłam w grubszą kostkę a paprykę w drobną kosteczkę.

Pokrojone pieczarki (same nóżki) najpierw uprażyłam na suchej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoka non-stick) a potem, jak już odparowały, dodałam odrobinę oliwy truflowej dla podniesienia walorów zapachowych i smakowych.

Na talerz wyłożyłam roszponkę, awokado, i marchewkę.

Dodałam pieczarki i skropiłam oliwą truflową.

Całość posypałam jasnym sezamem i doprawiłam pieprzem.


0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.