Print Options:

Sałatka z kurczakiem, mozarellą, pomidorkami i szparagami

 150 g fileta z kurczaka
 100 g pomidorków koktajlowych
 100 g mozarelli light
 120 g szparagów zielonych
 50 g sałaty rzymskiej
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 1 łyżka oliwy z oliwek
 czarnuszka
1

Fileta z kurczaka pokroiłam na kawałki, podprażyłam najpierw na suchej patelni ...............

2

...a potem dolałam sos sojowy, odrobinę wody i dusiłam przez kilka chwil do odparowania. Nie soliłam, bo sos jest wystarczająco słony.

3

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, następnie szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2-3 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

4

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

5

Pomidorki pokroiłam na małe kawałki i szybko przesmażyłam na suchej patelni.

6

N talerz wyłożyłam sałatę porwaną na kawałki i mozarellę pokrojona w półplasterki.

7

Następnie wyłożyłam na talerz kurczaka, pomidorki i pokrojone w kawałki szparagi, całość skropiłam oliwą.

8

Na koniec trochę czarnuszki:-)

9

10