Print Options:

Sałatka z duszonym porem z orzechami, bobem, pieczonymi pomidorkami i serem sałatkowym

Wybierz ilość porcji1 porcja

Ciekawa, bogata w smaki, kolory i tekstury sałatka. Zdrowie na talarzu cały rok:-)

 100 g ugotowanego i obranego bobu
 70 g pora (zielona część)
 50 g sałaty rzymskiej
 60 g upieczonych pomidorków
 60 g sera sałatkowego
 15 g orzechów włoskich
 2 łyżka sosu miodowo-cytrynowego
1

Pomidorki przekroiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację.

2

Polecam zrobić, bo są przepyszne! Przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.

3

Pora pokroiłam w talarki u wraz z posiekanymi orzechami uprażyłam na granitowej patelni, podelwając od czasu do czasu wodą. 

4

Posoliłam, dodałam jasny sezam.

5

Na sałatę ułożyłam bób, ser pokroiłam w kostkę.

6

7

Dodałam pomidorki, posypałam czarnym sezamem ...

8

... na koniec całość polałam sosem miodowo- cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).

9

10

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii555
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 35.3g46%
Węglowodany 42.1g16%
Białko 21.5g43%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.