Print Options:

Sałatka z bobem, awokado, mozarellą i papryką pod zielonym dressingiem

Wybierz ilość porcji1 porcja

Bób jest warzywem sezonowym, ale świetnie się przechowuje mrożony (mrożę surowy) więc sałatka, którą proponuję może być przygotowywana cały rok. Fajne połączenie smaków, zdrowe tłuszcze i białko - oto pyszna propozycja na każda porę dnia. Jak komuś mało węglowodanów to może sobie dorzucić kawałek dobrego pieczywa.

 100 g mini mozarelli
 40 g ugotowanego i obranego bobu
 50 g papryki czerwonej "red banana"
 50 g awokado (1/2 owocu)
 20 g zielonego dressingu (przepis niżej)sok z cytryny, awokado, kolendra, natka pietruszki, bazylia, cebula dymka, sól, olej sezamowy, sos mirin
 czarny sezam, zielona cebulka
1

Bób ugotowałam w osolonej wodzie, następnie obrałam.

2

Przygotujmy dressing: wycisnąć 2-3 cytryny (ok 25 ml) ...

3

... następnie drobno posiekać zioła: cebulę dymkę, pęczek kolendry, natki pietruszki i bazylii, i wlać sok z cytryny.

4

Dodać 50 ml oleju sezamowego, 1/2 awokado, szczyptę soli i ok 10 ml sosu mirin (jest słodkawy więc jak go nie macie dodajcie np. miód lub melasę lub ostatecznie cukier trzcinowy). Wszystko zblendujcie i odłóżcie 1/8 porcji do sałatki. Resztę przelałam do pojemniczka na kostki lodu i zamroziłam.

5

Awokado pokroiłam w grubą kostkę, paprykę "red banana" w talarki, dorzuciłam kulki mozarelli...

6

Całość polałam dressingiem...

7

i posypałam czarnym sezamem i zieloną cebulką

8

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii421
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 29.9g39%
Węglowodany 20.4g8%
Białko 17.4g35%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.