Print Options:

Sałatka z awokado i pomidorków z ziołami

Wybierz ilość porcji1 porcja

Składniki na tę sałatkę dostępne są już cały rok ale faktem jest, że najlepiej smakuje ona w upały.

 100 g awokado Haas (1 sztuka)
 100 g pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
 1 łyżeczek oleju z awokado
 zielona cebulka
 natka pietruszki
 kolendra
 sól, pieprz
1

Najczęściej wybieram awokado Haas. To dlatego, że rzadziej zdarzają się trefne sztuki. Oczywiście warto znać sposób, na rozpoznanie czy owoc jest idealny. Jak to zrobić? Prosta sprawa: odrywacie ogonek. Jeżeli pod ogonkiem jest koor zielony - awokado jest niedojrzałe. Kolor brązowy - przejrzałe, brązowy z nalotem - zepsute, nie kupować! A kolor żołto-zielony wskazuje na owoc idealny do spożycia.

2

Awokado pokroiłam w kostkę, pomidorki w ćwiartki, posiekałam zieloną cebulkę, kolendrę i natkę pietruszki. Całość doprawiłam solą, pieprzem i skropiłam olejem z awokado.

3

4

5

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii228
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 20.7g27%
Węglowodany 5.3g2%
Białko 3g6%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.