To danie może być równie dobrze lunchem, sałatka na imprezę jak i konkretnym obiadem. Jest wszystko czego potrzeba: duża porcja protein (krewetki), węglowodany (ryż) i zdrowy tłuszcz roślinny (olej z awokado). Do tego sezonowy rarytas - zielone szparagi:-) Wszystko smakuje wybornie i jest banalnie łatwe do przygotowania. Zachęcam do wypróbowania.

Krewetki rozmroziłam, odlałam wodę....

...krótko zrobiłam na patelni.

Ryż basmati porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund

Pieczarki, sos sojowy - na małym ogniu, puszczają wodę więc trzeba ją odparować.

Pieczarki, ryż i szparagi wymieszałam na patelni, doprawiłam solą.

Dodałam krewetki.

Zawartość patelni wyłożyłam na talerz, dodałam pokrojone w plastry awokado, skropiłam olejem z awokado.

Posypałam sezamem i gotowe.





0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.