Świeży tuńczyk dobrze smakuje na ciepło - krótko zgrillowany, ale też doskonale pasuje do sałatek, na zimno. Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu - jak najbardziej. Sałatka makaronowa z tuńczykiem to pełnowartościowy, sycący posiłek.

Tuńczyka krótko zgrillować, ma być w środku lekko czerwony. Nie przyprawiamy niczym!

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Pora posiekać w plasterki i zeszklić na odrobinie oleju spod pomidorów suszonych.

Pomidory wyjąć z zalewy, odcisnąć na ręczniku papierowym i pokroić w paseczki/

Wymieszać składniki...

...tuńczyka pokroić w gruba kostkę, całość skropić olejem sezamowym...

... i posypać jasnym sezamem.

0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.