Print Options:

Rolada z cukinii z kozim serem

Wybierz ilość porcji20 porcji

Pomysłów na wytrawne rolady jest mnóstwo. Ja użyłam cukinii, którą zostałam obdarowana więc w pewnym momencie miałam jej w nadmiarze. Polecam przepis, bo jest banalnie prosty, a czym ją wysmarujecie, co tam włożycie to już Wasza inwencja. Ja miałam serek kozi do smarowania - rolada wyszła delikatna, smaczna ale łagodna w smaku. Jeżeli dacie poza serkiem np.łososia albo pesto, to na pewnno będzie bardziej wyrazista. Kombinujcie:-)

 565 g cukinii (1 wielka)
 155 g marchewki (2 średnie)
 3 jajka
 2 łyżka otrębów pszennych
 2 łyżka babki płesznik
 1 łyżka zarodków pszennych
 100 g serka koziego do smarowania
 150 g skyru naturalnego (1 małe opakowanie)
 sól, pieprz, garść rukoli
1

Do wykonania użyłam produktów wysokobłonnikowych: otrąb pszennych, zarodków pszennych i babki płesznik. Populacyjnie mamy za mało błonnika w diecie, więc gdzie mogę - dorzucam, Jeżeli nie macie tych produktów pod ręką, nic nie szkodzi. Pomińcie je.

2

Cukinię i marchwkę starłam na tarce (cukinię na duzych oczkach, marchewkę na drobnych). Posoliłam, wymieszałam i zostawiłam na sitku do odsączenia. Po kilku minutach jeszcze odcisnęłam.

3

Dodałam jajka, skyr, pieprz, wymieszałam porządnie.

4

Wyłożyłam na papier do pieczenia, szpatułka rozprowadziłam i włożyłam do piekarnika 200 stopni na 25-30 minut (w zależności od grubości masy potrzeba więcej lub mniej czasu na pieczenie, kontrolujcie to).

5

Przestygnięte ciasto wysmarowałam kozim serem...

6

... posypałam posiekana rukolą...

7

... i zwinęłam w ciasny rulon pomagając sobie papierem, na którym piekło się ciasto. Wstawiłam do lodówki na noc.

8

Po odwinięciu papieru rolada gotowa, wystarczy pokroić na plastry. Mi wyszło 20 sztuk.

9

10

11

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii39
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.6g3%
Węglowodany 2.7g1%

Dietary Fiber 1.5g6%
Białko 3.2g7%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.