Pomysłów na wytrawne rolady jest mnóstwo. Ja użyłam cukinii, którą zostałam obdarowana więc w pewnym momencie miałam jej w nadmiarze. Polecam przepis, bo jest banalnie prosty, a czym ją wysmarujecie, co tam włożycie to już Wasza inwencja. Ja miałam serek kozi do smarowania - rolada wyszła delikatna, smaczna ale łagodna w smaku. Jeżeli dacie poza serkiem np.łososia albo pesto, to na pewnno będzie bardziej wyrazista. Kombinujcie:-)
Do wykonania użyłam produktów wysokobłonnikowych: otrąb pszennych, zarodków pszennych i babki płesznik. Populacyjnie mamy za mało błonnika w diecie, więc gdzie mogę - dorzucam, Jeżeli nie macie tych produktów pod ręką, nic nie szkodzi. Pomińcie je.
Cukinię i marchwkę starłam na tarce (cukinię na duzych oczkach, marchewkę na drobnych). Posoliłam, wymieszałam i zostawiłam na sitku do odsączenia. Po kilku minutach jeszcze odcisnęłam.
Dodałam jajka, skyr, pieprz, wymieszałam porządnie.
Wyłożyłam na papier do pieczenia, szpatułka rozprowadziłam i włożyłam do piekarnika 200 stopni na 25-30 minut (w zależności od grubości masy potrzeba więcej lub mniej czasu na pieczenie, kontrolujcie to).
Przestygnięte ciasto wysmarowałam kozim serem...
... posypałam posiekana rukolą...
... i zwinęłam w ciasny rulon pomagając sobie papierem, na którym piekło się ciasto. Wstawiłam do lodówki na noc.
Po odwinięciu papieru rolada gotowa, wystarczy pokroić na plastry. Mi wyszło 20 sztuk.
0 ilość porcji
1
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.