Print Options:

Risotto z kurkami

 220 g kurek
 10 g masła
 120 g ryżu pełnoziarnistego Carnaroli
 20 g pistacji
 2 szklanki bulionu
 sól, pieprz, szczypiorek (lub natka)
1

Kurki oczyścić i przesmażyć na maśle.

2

Wsypać ryż (suchy!), podprażyć wszystko chwilę aż ryż się zeszkli.

3

Następnie wsypać garść świeżego szczypiorku albo natkę pietruszki.

4

Zalać 1 szklanką bulionu - ja dałam drobiowy ale możecie dać warzywny wtedy będzie danie wege. A jak masło zastąpicie oliwą to będzie wegańskie danie. I teraz jest czas na doprawienie solą.

5

Teraz zmniejszamy ogień i pozwalamy ryżowi wchłonąć płyn. Od czasu do czasu dolewamy kolejną porcję bulionu. W sumie ok 500 ml. Cały proces trwał u mnie ok 30 min. I nie przyśpieszajcie, to ma się robić powoli. Uwaga: jak nie dbacie o kalorie, to pod koniec gotowania jest czas na dodanie tartego parmezanu. Ale przyznam Wam, że i bez niego wyszło bosko:-)

6

Danie jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale al dente.

7

Risotto wykładamy na talerz, ja użyłam do tego obręczy. Całość posypałam prażonymi pistacjami...

8

... oprószyłam pieprzem...

9

... i gotowe:-)