Print Options:

Razowy penne z pesto z czosnku niedźwiedziego, cukinia, provolone

 50 g makaronu razowego penne (waga przed ugotowaniem)
 30 g pesto z czosnku niedźwiedziegozblendować: 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 100 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny
 130 g cukinii
 20 g sera provolone
 sól, pieprz
1

Czosnek niedźwiedzi (łac. Allium ursinum - inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic) ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Jednak przewyższa go pod względem zawartości pewnych substancji, przede wszystkim związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy, bakterie czy drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę. Białe kwiaty zawierają szkodliwe substancje, dlatego nie są jadalne. W połowie maja już ciężko go gdzieś kupić, więc ostatni moment żeby - jak już upolujemy - coś przyrządzić, ewentualnie zamrozić na zapas.

2

Pesto: zblendować 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 100 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny

3

Cukinie podsmażyłam króciutko, doprawiłam solą....

4

dodałam ugotowany makaron penne (razowy)...

5

Wymieszałam z pesto i wersja wegańska gotowa!

6

A teraz dorzucamy tarty ser provolone i mamy wersję wegetariańską:-)

7

8

9