Fajne danie z orientalnym twistem. Mięso indyka zrobione w pulpeciki z przyprawami kuchni bliskiego wschodu, do tego przepyszny sos z mleka kokosowego i masła z nerkowców - bardzo pyszne sycące danie. Pasuje do tego makaron ryżowy albo ryż. Polecam zrobić od razu więcej, bo to pyszne:-)

Mięso wymieszać z przyprawami: kumin, kurkuma, mielona kolendra sól i pieprz - do smaku. Dodać kilka łyżek letniej wody (to ważne, bo mięso indyka jest zwarte i trzeba je rozluźnić, żeby pulpeciki nie były twarde), wyrobić na gładką masę i uformować 18 kulek.

Kulki obsmażyć na odrobinie oleju kokosowego, na porządnej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick).

Mleko kokosowe, masło z nerkowców i sos sojowy zmiksować (masło jest dość twarde).

Pulpeciki przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem z mleka kokosowego i wstawić do piekarnika.

180 stopni, około godziny (sos musi się zagęścić).

Nerkowce podprażyć na suchej patelni.

Makaron ryżowy ugotować.

1 porcja to 200 g brokuła, 6 pulpecików i 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem).

Całość posypać nerkowcami i koniecznie świeżym szczypiorkiem lub zieloną cebulką.

0 ilość porcji
1
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.